kolmapäev, 25. mai 2016

Julgeolek hädas raamatupidajaga

Ristil oli sel ajal teemaja ja nagu tavaliselt sai seal ka mitmesuguseid napse tee ja võilebade kõrvale. Asutus oli väga populaarne ja kui Ristile asja oli, siis käidi ikka teemajast läbi ja osteti midagi. Aga oli ka kundesid, kes suurema osa päevast veetsid teemajas ja selle ümbruses.
Kord napsitas seal tuttavatega Piirsalu metskonna raamatupidaja Harald Kuusk. Tol ajal muid sõiduriistu peale jalgratta metsaametnikel polnud. Seepärast oldi ka harjutud, et väljaspool kontorit asju ajama minnes kulus selleks ikka üks päev. Ilmselt oli Kuusk lõuna paiku tulnud Ristile postkontorisse mingeid pabereid majandisse saatma. Siis käidi ka apteegis, poes ja eks ikka mõni tuttav ette juhtus, kellega ammu polnud juttu juttu aetud.
Piirsalus asuva raketibaasi ehitamise ajal oli Ristil sagedane külaline KGB ohvitser major Valdur Timusk. Ilmselt oli nende meeste uurida, ega ümbruskonnas kahtlasi või uudishimulikke võõraid pole liikunud. Õnnetuseks juhtusid sel päeval need kaks meest ühekorraga Risti teemajas olema. Major Timusk tegi aega parajaks bussi oodates, millega ta tahtis tagasi Tallinna sõita. Kuusk oli juba üsna ülemeelikus tujus, kippus laulma ja suurustama. Ta oli just hüüdnud midagi, mis Timuskile tundus nagu „Heil Hitler!“ Ta haaras Kuusel pintsakuvarrukast, et mees kinni pidada, aga see, kes ise oli invaliid, rabas enda lahti, hüppas uksest välja ja pani jooksu. Bussijaama kohal sai Timusk Kuuse kätte aga siis lõi see tagantkätt Timuskile kurgu alla ja nii õnnestunult, et KGB-lane lartsatas selili maha kui kirjamark. Kuusk hüppas üle aia, peites ennast kooli internaadi ( praegu Risti vallamaja) lahtioleva ukse taha ja jäi Timuskile kättesaamatuks. Kohale saabus ka Tallinna poole sõitev buss ja toibunud Timusk sõitis ära.
Järgmisel Piirsalu külastamise päeval seadis Timusk sammud metskonna poole. Millest kaks hiljutist vingameest omavahel rääkisid, ei ole teada, aga ära nad leppisid ja mingeid raskemaid tagajärgi vahejuhtum Kuusele ei toonud. Vastupidi, peale järjekordset Piirsalu ümbruse inspekteerimist nähti neid mõnigi kord koos Risti teemajas, kus Kuusk aitas Timuskil  bussi oodata.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar